POLITYKA PRYWATNOŚCi

Właściciel serwisu Multikolor przywiązuje szczególną wagę do poszanowania prywatności każdej osoby odwiedzającej prowadzony przez nią sklep internetowy. Firma wykorzystuje pliki „cookies” do:

  • umożliwienia klientom zalogowania się do niektórych obszarów sklepu,

  • obsługi koszyka zamówień,

  • złożenia zamówienia,

  • udoskonalenia, zoptymalizowania i poprawienia efektywności sklepu,

  • dostosowania zawartości witryny do potrzeb użytkowników,

  • zapamiętania preferencji użytkowników,

  • tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk oglądalności serwisu z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika,

  • jako materiał pomocniczy służący do administrowania sklepem internetowym.

 

Pliki „cookies” a dane osobowe:

Dane uzyskane przy używaniu plików „cookies” są zbierane tylko w celu wykonywania określonych zadań realizowanych na potrzeby użytkownika sklepu. Nie są kojarzone z żadnymi konkretnymi osobami korzystającymi z witryny z zastrzeżeniem dostępu do obszarów wymagających logowania (obszar „moje konto” i składanie zamówienia).

 

Czym są pliki „cookies”:

Są to niewielkie informacje tekstowe, wysyłane przez serwer WWW i zapisywane po stronie użytkownika (zazwyczaj na twardym dysku). Domyślne parametry ciasteczek pozwalają na odczytanie informacji w nich zawartych jedynie serwerowi, który je utworzył. Ciasteczka są stosowane najczęściej w przypadku liczników, sond, sklepów internetowych, stron wymagających logowania, reklam i do monitorowania aktywności odwiedzających.

 

Zastosowanie plików „cookies”:

Ciasteczka mogą zawierać rozmaite rodzaje informacji o użytkowniku danej strony WWW i "historii" jego łączności z daną stroną (a właściwie serwerem). Zazwyczaj wykorzystywane są do automatycznego rozpoznawania danego użytkownika przez serwer, dzięki czemu może on wygenerować przeznaczoną dla niego stronę. Umożliwia to tworzenie spersonalizowanych serwisów WWW, obsługi logowania, "koszyków zakupowych" w internetowych sklepach itp.

 

Specyfika działania plików „cookies”:

Mechanizm ciasteczek został wprowadzony po to, by w bezstanowym protokole HTTP umożliwić odróżnienie osób odwiedzających dany serwis. Ciasteczka są informacjami zapisywanymi trwale lub tymczasowo na żądanie serwera na dysku użytkownika. Najczęściej przechowywane są w jednym pliku tekstowym lub binarnym.

Dane zapisane w ciasteczkach mają postać naprzemiennych ciągów nazwy i wartości odpowiadającej jej zmiennej. Zapamiętane ciasteczko może najczęściej odczytać jedynie serwer, który je wysłał. W danych „cookies” określone są:

  • nazwa i przypisaną jej wartość,

  • domena i ścieżka dostępu, które są związane z przekazywanym ciasteczkiem,

  • czas ważności danego ciasteczka (po jego upłynięciu przeglądarka usunie je).

Do zapisania ciasteczka wymagana jest jedynie jego nazwa. Jeśli nie zostanie podana domena, do wartości zapisanych w ciasteczku dostęp będzie miał jedynie serwer, z którego wysłano żądanie zapisu. Niepodanie czasu ważności spowoduje usunięcie ciasteczka po zamknięciu przeglądarki. Ciasteczka, które wygasają po zakończonej sesji, zwane są ciasteczkami sesyjnymi. Mają one ustalony okres ważności, którego mechanizm wymusza serwer (zwykle nie można polegać bowiem na prawidłowości ustawienia zegara na komputerze z przeglądarką).

Działanie mechanizmu ciasteczek po stronie użytkownika zależy od konfiguracji jego przeglądarki. Niektóre z nich umożliwiają odmowę zapisu, inne pozwalają na ustawienie daty wygaśnięcia innej od tej deklarowanej w nagłówku HTTP.

 

Sklep internetowy Multikolor.pl używa poniższych rodzajów plików „cookies”:

  1. Niezbędne – wymagane do prawidłowego działania sklepu internetowego (np. obsługa logowania użytkownika lub koszyka zakupów).

  2. Funkcjonalne – związane ze zwiększeniem funkcjonalności sklepu internetowego (np. zapamiętanie preferencji użytkownika lub personalizacja prezentowanych treści).

  3. Biznesowe – związane z poprawą jakości, wydajności i udoskonalaniem naszego sklepu internetowego (np. tworzenie anonimowych, zagregowanych statystyk lub anonimowa analiza poruszania się użytkowników w trakcie korzystania z niego).

  4. Firm trzecich – związane z Google Analitics. Korzystamy z systemu analitycznego dostarczanego przez Google Inc. w celu oszacowania wykorzystania naszej witryny i opracowania dla nas statystyki aktywności na witrynie. Google zachowuje informacje gromadzone przez ciasteczko na serwerach w Stanach Zjednoczonych. Google może także przekazać te informacje osobom trzecim, jeśli będzie to wymagane prawem lub gdy takie osoby trzecie przetwarzają informacje w imieniu Google. Google nie połączy adresu IP użytkownika z żadnymi innymi danymi przetrzymywanymi przez Google. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażają państwo zgodę na przetwarzanie przez Google danych na swój temat w sposób i w celach wskazanych powyżej. Prosimy odwiedzić http://www.google.com/intl/pl/policies/privacy w celu uzyskania dodatkowych informacji.

  5. Firm trzecich – związane z Facebook. Serwis ten wykorzystywany jest do dzielenia się zawartością w Medach społecznościowych. Prosimy odwiedzić http://pl-pl.facebook.com/about/privacy w celu uzyskania dalszych informacji.

 

Kontrolowanie i usuwanie plików „cookies”:

Współczesne przeglądarki internetowe domyślnie dopuszczają umieszczanie plików „cookies” na urządzeniu użytkownika. Może to zostać zmienione poprzez konfigurację ustawień przeglądarki internetowej (w razie problemów prosimy skorzystać z pomocy w używanej przez państwa przeglądarce).

W celu uzyskania dalszych informacji prosimy skorzystać z poniższych stron internetowych (Multikolor.pl nie jest odpowiedzialna za ich zawartość):

 

W przypadku sklepu internetowego ograniczenie funkcjonowania plików „cookies” może wpłynąć na znaczące ograniczenie funkcjonalności sklepu z niemożnością dodawania towarów do koszyka i złożenia zamówienia włącznie.

*Definicja, zastosowanie i specyfika działania plików „cookies” pochodzi z serwisu Wikipedia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko.

OCHRONA PRYWATNOŚCI

Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Twoje dane osobowe, jest MULTIKOLOR SP. J. ANDRZEJ NAWROT, ARTUR STANEK (dalej „Multikolor”) operator sklepu internetowego widniejącym pod adresem www.multikolor.pl (dalej „multikolor.pl”). 

Jak się z nami skontaktować, żeby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych osobowych?

Oto jego dane kontaktowe: adres e-mail: iod@multikolor.pl, adres pocztowy: Inspektor Ochrony Danych Multikolo, ul. Mazowiecka 16, 30-036 Kraków.

Skąd mamy Twoje dane?

Otrzymaliśmy je od Ciebie podczas zakładania konta, a także później, w związku z transakcjami dokonywanymi przez Ciebie na Multikolor.pl.

Jaki jest cel i podstawa prawna przetwarzania Twoich danych osobowych przez Multikolor?

Przetwarzamy Twoje dane osobowe, ponieważ jest to niezbędne do wykonania umowy zawartej z Tobą, w tym do:

  • umożliwienia świadczenia usługi drogą elektroniczną oraz pełnego korzystania z Multikolor.pl, w tym dokonywania transakcji i płatności za towary sprzedane w Multikolor.pl;

  • zakładania i zarządzania Twoim kontem lub kontami, oraz zapewnienia obsługi Twojego konta, transakcji i rozwiązywania problemów technicznych;

  • realizacji umów zawartych w ramach umowy sprzedaży z innymi Klientami na Multikolor.pl;

  • obsługi reklamacji na Multikolor.pl w przypadku, gdy złożysz taką reklamację;

  • obsługi zgłoszeń, które do nas kierujesz (np. przez formularz kontaktowy);

  • kontaktowania się z Tobą, w tym w celach związanych ze świadczeniem usług. Dodatkowo, przepisy prawa wymagają od nas przetwarzania Twoich danych dla celów podatkowych i rachunkowych.

Przetwarzamy też Twoje dane osobowe w celach wskazanych poniżej, na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Multikolor, którym jest:

  • monitorowanie Twojej aktywności oraz wszystkich innych użytkowników, obejmującej np. wyszukiwanie słów kluczowych, zamieszczanie ofert oraz zarządzanie Twoją aktywnością na Multikolor.pl;

  • zapewnienie obsługi usług płatniczych;

  • zapewnienie bezpieczeństwa usług, które świadczymy Ci drogą elektroniczną, w tym egzekwowanie przestrzegania zasad wewnętrznych Multikolor oraz przeciwdziałanie oszustwom i nadużyciom i zapewnienie bezpieczeństwa ruchu;

  • monitorowanie Twojej aktywności oraz wszystkich innych użytkowników np. wyszukiwania słów kluczowych, zamieszczania ofert, przeprowadzenia badań i analiz Multikolor między innymi pod kątem funkcjonalności tej platformy handlowej, poprawy działania usług czy oszacowania głównych zainteresowań i potrzeb odwiedzających;

  • obsługa Twoich próśb przekazywanych w szczególności działowi obsługi użytkownika oraz przez formularz kontaktowy w sytuacji, gdy nie są one związane wprost z wykonaniem umowy;

  • organizacja programów lojalnościowych, konkursów oraz akcji promocyjnych, w których możesz wziąć udział;

  • windykacja należności; prowadzenie postępowań sądowych, arbitrażowych i mediacyjnych;

  • prowadzenie analiz statystycznych;

Zgodę na przetwarzanie danych osobowych, możesz wycofać w dowolnym momencie w ten sam sposób jak ją wyraziłeś. Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe dopóki nie wycofasz zgody.

Czy musisz podać nam swoje dane osobowe?

Wymagamy podania przez Ciebie następujących danych osobowych, aby móc zawrzeć i wykonać umowę zawartą z Tobą, a tym samym świadczyć Ci usługę:

  • imię,nazwisko,adres e-mail, hasło,telefon,adres dostawy (konto indywidualne)

  • imię,nazwisko,adres e-mail, hasło,telefon oraz informacji o firmie i jej adresie (w przypadku konta dla firm).

Jeśli z jakiegoś powodu nie podasz tych danych osobowych, niestety nie będziemy mogli zawrzeć z Tobą umowy, a w konsekwencji nie będziesz mógł korzystać z Multikolor.pl.

Jeżeli wymagają tego przepisy prawa, możemy wymagać od Ciebie podania innych danych niezbędnych np. ze względów rachunkowych lub podatkowych. Poza tymi przypadkami podanie Twoich danych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec Multikolor w zakresie przetwarzanych danych?

Gwarantujemy spełnienie wszystkich Twoich praw wynikających z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. prawo dostępu, sprostowania oraz usunięcia Twoich danych, ograniczenia ich przetwarzania, prawo do ich przenoszenia, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także prawo do wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych. Z uprawnień tych możesz skorzystać, gdy:

  • w odniesieniu do żądania sprostowania danych: zauważysz, że Twoje dane są nieprawidłowe lub niekompletne;

  • w odniesieniu do żądania usunięcia danych: Twoje dane nie będą już niezbędne do celów, dla których zostały zebrane przez Multikolor; cofniesz swoją zgodę na przetwarzanie danych; zgłosisz sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych; Twoje dane będą przetwarzane niezgodnie z prawem; dane powinny być usunięte w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisu prawa lub dane zostały zebrane w związku ze świadczeniem usług drogą elektroniczną oferowanych dziecku;

  • w odniesieniu do żądania ograniczenia przetwarzania danych: zauważysz, że Twoje dane są nieprawidłowe – możesz żądać ograniczenia przetwarzania Twoich danych na okres pozwalający nam sprawdzić prawidłowość tych danych; Twoje dane będą przetwarzane niezgodnie z prawem, ale nie będziesz chciał/a, aby zostały usunięte; Twoje dane nie będą nam już potrzebne, ale mogą być potrzebne Tobie do obrony lub dochodzenia roszczeń; lub wniesiesz sprzeciw wobec przetwarzania danych – do czasu ustalenia, czy prawnie uzasadnione podstawy po naszej stronie są nadrzędne wobec podstawy sprzeciwu;

  • w odniesieniu do żądania przeniesienia danych: przetwarzanie Twoich danych odbywa się na podstawie Twojej zgody lub umowy zawartej z Tobą oraz, gdy przetwarzanie to odbywa się w sposób automatyczny.

Masz prawo wnieść skargę w związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych do organu nadzorczego, którym jest Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych (adres: Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa).

W jakich sytuacjach możesz się sprzeciwić wobec przetwarzania Twoich danych?

Masz prawo wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, gdy:

  • przetwarzanie Twoich danych osobowych odbywa się na podstawie prawnie uzasadnionego interesu lub dla celów statystycznych, a sprzeciw jest uzasadniony przez szczególną sytuację, w której się znalazłeś/aś,

  • Twoje dane osobowe przetwarzane są na potrzeby marketingu bezpośredniego, w tym są profilowane dla tego celu. Pamiętaj, że z prawa sprzeciwu możesz skorzystać od 25 maja 2018 roku.

Komu udostępniamy Twoje dane osobowe?

Twoje dane osobowe udostępniamy podmiotom wspierającym nas w świadczeniu usług drogą elektroniczną, czyli takim, które zapewniają usługi płatnicze, transportowe, rozliczeniowe; wykonują usługi wspomagają obsługę użytkowników Multikolor.pl.

Ze względu na konieczność zapobiegania wykonywania pewnych funkcji na ABC Filter robotom internetowym, stosujemy mechanizm Google reCAPTCHA do sporadycznego badania, czy zachowania użytkowników naszej platformy handlowej nie noszą znamion zachowań robotów. W takiej sytuacji możemy ujawnić Google LLC Twój adres IP.

Jak długo przechowujemy Twoje dane osobowe?

Przechowujemy Twoje dane osobowe przez czas obowiązywania umowy zawartej z Tobą, a także po jej zakończeniu w celach:

  • dochodzenia roszczeń w związku z wykonywaniem umowy,

  • wykonania obowiązków wynikających z przepisów prawa, w tym w szczególności podatkowych i rachunkowych,

  • zapobiegania nadużyciom i oszustwom,

  • maksymalnie przez okres 10 lat od dnia zakończenia wykonania umowy.

Czy przekazujemy Twoje dane do państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego?

Twoje dane osobowe będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy do Google LLC w oparciu o odpowiednie zabezpieczenia prawne, którymi są standardowe klauzule umowne ochrony danych osobowych, zatwierdzone przez Komisję Europejską.

Czy przetwarzamy Twoje dane osobowe automatycznie (w tym poprzez profilowanie) w sposób wpływający na Twoje prawa?

Twoje dane osobowe będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany (w tym w formie profilowania), jednakże nie będzie to wywoływać wobec Ciebie żadnych skutków prawnych lub w podobny sposób istotnie wpływać na Twoją sytuację.

Profilowanie danych osobowych przez Multikolor.pl polega na przetwarzaniu Twoich danych (również w sposób zautomatyzowany), poprzez wykorzystywanie ich do oceny niektórych informacji o Tobie, w szczególności do analizy lub prognozy osobistych preferencji oraz zainteresowań.